Wednesday, December 18, 2013

: TERsedar ! Rupanya sudah hidup berTEMAN :

Mengimbau kenangan lalu,

Tanggal 16 Ogos 2013, aku dan suami selamat di IjabQabul kan. Teringat !!! Kelam kabut dibuatnya. Mana taknya, preparation last-last minit kan. Plan asal nak kawin pada 16 September, tapi disebabkan kekangan masa yang tidak membolehkan ia berlaku pada date tersebut, kami terpaksa awalkan sebulan dari date asal. Almaklumlah, aku dah bertugas di sarawak. nak cuti punya la susah except cuti sekolah bolehlah aku bercuti sakan dan berkesempatan untuk balik ke Semenanjung. tyme raya aku dan suami selamat di IjabQabulkan. nak kata sempurna majlis tu tidaklah sempurna. banyak juga cakap-cakap belakang sampai kat telinga aku. aku akui, memang tak berapa nak prepare majlis aku ni. tetapi, aku bersyukur, aku selamat menjadi isteri kepada suami aku. 


Bayangkan, nikah hari jumaat, sanding hari sabtu, ahad pegi honeymoon kat PD, minta tambahan cuti dua hari iaitu sampai hari selasa, selasa tu dah terbang balik ke Sarawak tanpa suami. memang mencabar la perkahwinan kami. orang kata memang pengantin baru la. hihi. tak sempat nak bersama lama ngan suami dah kena tinggal. sob sob. Aku bersyukur suami memahami. terus terang, terasa sunyinya hidup kat Sarawak ni tanpa suami T_T. 


Trimas encik suami sebab sudi cuti dan datang setiap bulan melawat si isteri. sebulan tak jumpa. seminggu je bersama suami di sisi, pastu sebulan dipisahkan kembali dek lautan. macam tu lah hidup kami setiap bulan.

Sehingga aku diberikan khabar berita iaitu tanggal 25 November 2013 mengatakan "Permohonan Pertukaran Anda Berjaya. Tahniah !!!" Bersyukur tidak terhingga kepada Allah SWT. Terus terang aku tidak mengharapkan sangat pertukaran ini. Ramai kot kata, aku baru lagi berkhidmat, tidak mungkin aku dapat tukar. Siapa sangka Allah maha mendengar, Alhamdulillah aku dapat hidup dekat dengan suami aku semula mulai tahun 2014. Syukur Alhamdulilllah. ^_-


Sekarang tengah plan nak bina hidup sebagai sebuah keluarga. Rumah nak duduk tu dah ada. Plan sekarang nak cat rumah dan penuhkan barang-barang dalam rumah tu baru leh duk dalam rumah tu ^.^ . Semoga Allah permudahkan urusan kami berdua.

P/s: Abang, terima kasih menerima diri ini seadanya dan sentiasa melayan kerenah si isteri abang ni yang memang banyak kerenahnya dengan sabar. Si isteri sentiasa mendoakan hubungan yang terjalin ini kekal hingga ke syurga. Sentiasa mendoakan abang diberikan perlindungan oleh Allah dimana abang berada, Semoga diberikan kesihatan yang berpanjangan, kehidupan yang bahagia dan Semoga kita dikurniakan zuriat yang Soleh dan Solehah kelak.

Aminnn. Love u forever and ever. Until Jannah ! =)

: Thanks for reading this. LIKE it if you like. Do comment too :

Thursday, December 12, 2013

: Kita jumpa lagi buat sekian lamanya :


Lama sudah kita tidak bersua muka kan. Hari Sabtu, 7 Disember 2013 baru kita berkesempatan untuk bertemu semula. Rasanya nak dekat 5 tahun juga kita tak jumpa kan. Yang datang wedding aku je last kita jumpa kan. Thanks to Allah SWT mempertemukan kami geng-geng Uitm Machang semula. Alhamdulillah. 


Berdebar juga sebenarnya bila nak jumpa sahabat lama ni. Dah jumpa baru terasa rapat kembali. Ada dalam kalangan kami yang tidak dapat hadir, Nadia, Hawa dan Shila Khir. Yang datang pada masa tu, Zira, Sheila Helmi, Nurul dan Ieka. Kami sepakat berjumpa di seksyen 7 dekat dengan Nasi Ayam Penyet AP. Kelam kabut dibuatnya bila pertama kali berjumpa. Nak cari meja punya la susah sebab kami agak ramai ditambah dengan laki masing-masing dan juga anak-anak. Aku ler paling kecoh. Sikit-sikit panggil waiter kat situ suh sambungkan meja so that kami dapat duduk bersama. Tapi, malangnya keadaan tempat yang agak sempit membuatkan meja kami terbahagi kepada dua. Nak borak punya la susah. Aisssh! Nak buat camna. Terima jela. hihi.

Benda yang paling mengkagumkan ketika itu, bila Sheila Helmi membawa pasangannya sekali. Aku paling excited nak tahu mana dorang jumpa kan. Soklan pertama yang aku tanya. Bila kenal?. Pastu berduyun-duyun juga soklan ditanya "Dah berapa tahun?, bila nak makan nasi minyak?, Kenal mana?" haha. Aku akan tanya selagi jawapan yang diberi tidak memuaskan. Hopefully, hubungan korang akan ke jinjang pelamin. Amin. Benda kedua mengkagumkan aku adalah, nurul dan zira dah ada anak sorang. Anak zira namanya Luqman, Anak nurul namanya Fathia. Bila dorang melayan kerenah anak dorang, aku sibuk pulak berangan dalam hati "kalau la aku ada anak, camna la keadaan aku kan". Tengok dorang tyme tu, nak makan pon terganggu duk melayan keletah anak. Tapi dorang tetap sabar. One day nanti aku juga akan seperti dorang. Hope aku seorang yang sabar untuk melayan keletah anak-anak kelak.

Pas makan kat situ, planning nak pergi Ole-Ole seksyen 18 main boling. Sebelum nak ke sana, sesat la pulak.Aku yang jadi co-pilot pon bole sesat. haha. kesian. Dalam hati dah takut mana tau kena sumpah seranah je..huhu. Finally suma sampai kat situ. Wah! bengang lagi. Lane penuh ler. Ada tournament katanya. pikir lagi nak main kat ner. okey! set, kat U8 pulak. okey, ramai-ramai konvoi kesana dengan 4 buah kereta. sampai ja kat sana, pusat boling under constructian. Haiya!, memang takde rezeki. Melanguk lama-lama kat situ. Agak bosan la. Tengok semua dah penat. hihi.


Lastly, pakat ramai-ramai nak g makan kat muara ikan bakar tanjung harapan, klang. konvoi lagi. sesudah sampai sana, cari meja then bab memilih makanan laut disitu. nasib baik la tak bosan kan. Lauk tyme tu memang sedap wo. Udang masak tepung, tomyam campur, khailan ikan masin, ikan 3 rasa dan ikan masak stim. Pastu order air oren satu jug dan air aku special sket, air kelapa. orang demam katakan..hehe.. last sekali..amik gambo kenangan. tapi slacknya kat sini. tak nampak pun signboard muara ikan bakar tu.. Gambo fokus kat muka ktorang je.. Salahkan sapa? Salahkan kamera tau..ehhe. 

p/s : Happy ending. Next tyme jumpa lagi.. Hope en asben dapat join sekali.  yeah! =)








: Thanks for reading this. LIKE it if you like. Do comment too :

Thursday, December 5, 2013

: Rumah kedua ! Kenduri? Kecut Pewot Wooo ! :

Wah! Seram sejuk bila dah diberitahu awal-awal oleh si suami balik je dari Sarawak, seminggu selepas itu akan diadakan kenduri di rumah kedua saya iaitu rumah mak mertua. Hari ni dapat tahu, hari ni juga dah kecut pewot duk memikir apalah yang kena buat tyme kat rumah mak mertua. Plus dengan adanya abang ipar, kakak ipar, biras, anak-anak buah, mak cik-mak cik, jiran-jiran kampung lagi ler bertambah kecot!.. First tyme nak ada pengalaman yang indah ini. Tapi selagi tak sampai harinya memang dok memikir jela apa yang harus aku buat masa tu. Lagipun, kat rumah aku mana pernah buat kenduri macam ni. Aku kan anak sulong, akulah anak pertama yang kawin. Nak ada tambahan keluarga belum lagi sebab suami aku ler tambahan dalam famili aku buat masa sekarang ni.

Hari kenduri (24 November 2013)


Wah! bertambah takut dan kecut perutnya. Pagi-pagi bangun je dari tidur dah berdebar satu badan. Mana taknya, dah start kecoh kat luar tu duk bercakap barang itu, barang ini yang perlu dibeli untuk masak.. Erk..dalam hati..masak?!.. Aku setakat tolong-tolong boleh la. Nak tunjuk hero dalam memasak tu tidaklah. Takkan la aku pandai-pandai nak tunjuk pro sebab ni kenduri. Memerlukan pengalaman memasak dalam kuantiti yang banyak. Lagi-lagi semua menu dah ada. Cuma penyediaan bahan tu kenalah pro. Takut-takut juga la aku nak menolong. Pengalaman pertama nak tunjuk aku ni juga macam menantu yang lain.. Kena juga beranikan diri tanya mak mertua nak tolong buat apa kan. Si suami awal-awal lagi dah menghilangkan diri entah kemana.  Yelah, tak nak tengok si isteri ni duk berkepit je dengan dia. Lagi-lagi dia tahu aku ni mampu bawa diri. Nak tak nak kena la biasa kan diri.Teringat satu situasi, bila nak potong apa-apa mesti cakap kat mak si suami "Mak, kalau salah bagitahu ye sebab kita tak pandai".. Wee..berani betol statement aku. Kalau sebelum kawin cakap camni gerenti awal-awal dah kene reject. Bagi aku better tanya dari salah buat.. Actually, aku boleh buat semua tu. Tapi cara orang kan berbeza-beza lagi-lagi cara penyediaan makanan. Untuk elakkan kita salah buat sesuatu, baik kita tanya dari kena marah. Biarlah orang kata belakang kita, asalkan kita tahu apa yang kita buat. =)  Finally, aku berjaya harungi perjalanan hari kenduri tersebut dengan baik.


Lastly, nak bagitahu. Dalam diam-diam aku tak tahu nak pakai baju kaler apa tyme kenduri. Akhirnya aku pilih kaler coklat. Nak kepastian okey ke tak baju ni, aku tanya la si suami. Suami kata okey. Dan aku pikir suami akan pkai baju tshirt n suar slack je tyme kenduri. Tidak ku sangka, rupa-rupanya, kat rumah dia ada baju melayu kaler same dengan aku. Last-last dia pakai. Dan pada malam itu, kami pakai baju kaler sedondon. Dalam hati, tak sangka juga dia nak juga tiru baju kaler sama dengan aku.. (Hati berbunga riang !^_^)




p/s: Tak sangka dah ada suami, mak mertua, abang dan kakak ipar, biras, dan anak-anak buah.. =) Papepun. Njoy in marriage life =) weeeeee... <3 comment-3--="">



: Thanks for reading this. LIKE it if you like. Do comment too :

soulmate !

Image Hosted At MyspaceGens

Kisah Kita !

Daisypath Anniversary tickers
Copyright© Bellezyda.blogspot.com. All Rights Reserved