Sunday, October 20, 2013

: Sabah, Malaysia ! Here we come ! :

Assalammualaikum..
Hye rakan blogger..

Korang penah jejak kaki ke Sabah tak? Dah pegi? Belum pernah pegi? Mai Cik Zyda nak bagitahu pasal tempat menarik kat Sabah yang Cik Zyda dan Mr H dah pergi masa cuti raya haji hari tu. Memandangkan cuti yang diberi adalah sedikit.. Jadi tak dapatla Cik Zyda nak balik ke kampung halaman. Jadi, untuk memenuhi masa yang terluang selama empat hari ini, Mr H telah berkorban masa dan tenaga untuk terbang ke Sabah. Peluang ini Cik Zyda gunakan bersama Mr H untuk melawat tempat-tempat yang menarik di Sabah ni.



Tak semua tempat telah kami kunjungi. Kami hanya berkesempatan mengunjungi tiga buah tempat menarik di Sabah, iaitu Kundasang, Karambunai dan Rumah Tebalik. Kalau korang berkesempatan untuk datang ke sini. Jomlah melawat ketiga-tiga tempat ini.


Hari Pertama (12 Oktober 2013)


Kami telah check in semalaman di Mount Kinabalu Herritage and Spa di Ranau. Jika berminat, korang boleh tengok rate bilik dan Chalet yang terdapat di sini. Korang juga boleh layari laman web ini untuk mendapatkan rate terkini. Mount Kinabalu Heritage Resort..


ROOM TYPE
MALAYSIAN + A1
INTERNATIONAL
Single Room
RM
280.00
RM
300.00
Superior Room
RM
300.00
RM
380.00
Suite Room
RM
380.00
RM
480.00
Extra Bed
RM
50.00
RM
65.00
Mattress
RM
35.00
RM
40.00
Note:
A1 - China, Taiwan, Korean, Brunei & Singaporean
  1. All room rates are inclusive of 6% Government Tax and 10% Service Charge.
  2. Additional RM20.00 ++ (Adult), RM15.00++ (Children between 4 to 12 years old) per night for breakfast
  3. Check in time: 2.00pm (1400 hours)
  4. Check out time: 12.00pm (12.00 hours)
  5. A 50% charge is applicable for late check-out (between 12.00 noon and 5.00pm). A full day charge will be applied for late check-out after 5.00pm. Extended check-out after 12.00 noon is by request and subject to availability of rooms.
  6. Room Amenities: Television with selected cable channels, Refridgerator (Suite Room only), En-suite Bathroom, Hairdryer (upon request), Iron (upon request), Coffee & Tea making facilities

Selain itu, korang juga boleh memilih Chalet untuk kamu duduki di sini. Di bawah ini saya sertakan rate terkini.



ROOM TYPE
MALAYSIAN
NON-MALAYSIAN
Chalet Room
RM
330.00
RM
400.00
Note:
  1. All room rates are inclusive of 6% Government Tax and 10% Service Charge.
  2. Additional RM20.00 ++ (Adult), RM15.00++ (Children between 4 to 12 years old) per night for breakfast.
  3. Check in time: 2.00pm (1400 hours)
  4. Check out time: 12.00pm (12.00 hours)
  5. A 50% charge is applicable for late check-out (between 12.00 noon and 5.00pm). A full day charge will be applied for late check-out after 5.00pm. Extended check-out after 12.00 noon is by request and subject to availability of rooms.
  6. Room Amenities: Television with selected cable channels, En-suite Bathroom, Hairdryer (upon request), Iron (upon request), Coffee & Tea making facilities




Hari Kedua (13 Oktober 2013)


Setelah Check Out di Mount Kinabalu Herritage and Spa, kami telah melawat tempat-tempat menarik di sekitarnya. Tempat yang telah berjaya kami kunjungi adalah Dairy Farm di Kundasang. Sebelum ini hanya dengar dari mulut-mulut orang tentang Kundasang, sekarang kami sendiri merasai menjejakkan kaki ke sini. Di kesempatan ini, kami telah mengambil seberapa banyak gambar kenangan dan juga menikmati susu fresh dari lembu-lembu ternakan yang terdapat di sini. Kalau rasa nak hidup macam kat New Zealand..Korang try datang sini..Okies?











Lepas je melawat Dairy Farm tu, kami meneruskan perjalanan kami ke Karambunai iaitu Nexus Resort and Spa Karambunai. On da way nak ke sana, kami sempat menjejakkan kaki ke rumah terbalik. Boleh kan Cik Zyda tak tahu kewujudan rumah terbalik ni kan.. Mr H bagitahu baru la tahu yang rumah ni wujud. Apa lagi..paksa la Mr H pergi ke sana juga.. Nak tahu apa keunikan rumah terbalik ni, datangla ke sini pulak ye.. Tak rugi pon melawat rumah terbalik ni. Just nak ingatkan bila datang ke sini, korang just boleh ambil gambar di luar rumah sahaja.. Di dalam rumah tersebut tidak dibenarkan ambil gambar.. Rupanya, rumah terbalik ni ada ceritanya tersendiri.. Ni sume akan diterangkan oleh pekerja kat sana. Lupa nak bagitahu, rumah terbalik ni juga dikenali sebagai upside down house..Di bawah ni adalah senarai bayaran masuk ke sini dan jika korang mahukan maklumat lanjut boleh layari laman web ini Upside Down House..





Opening hours
Daily (including public holidays): 8:00am to 10:00pm


Admission fees
MyKad holders: RM10.00
Others: RM18.00
Students/Children below 12 years: RM5.00
Children below 3 years: Free of charge 

** Kindly note that indoor photography is prohibited.










Dah puas menjelajah ke sini, kami menuju ke Nexus Resort and Spa Karambunai. Kalau korang dari Kota Kinabalu International Airport, hanya 40 minit sahaja untuk sampai ke sini.. Jika korang  nak rasa ketenangan dan ber'honeymoon', korang boleh datang ke sini.. Resort ini telah di buat di kawasan teluk.. Seriously, memang cantik pemandangan laut dia.. Rasa macam kat over sea.. Try la datang ye.. Tak rugi pun kalau korang memang datang sebab nak ber'honeymoon'..Hanya resort ini sahaja yang terdapat di sini.. Tenang dan nyaman rasa bila ada di sini.. Jika berminat untuk check in di sini, korang boleh online booking di Nexus Resort and Spa Karambunai.. Kami telah check in di sini sehingga 15 Oktober.

















Selesai sudah cerita kami di Sabah Negeri Di Bawah Bayu.. Tahun Melawat Sabah 2013 sudah terlaksana.. Korang bila lagi? ^____^..


: Thanks for reading this. LIKE it if you like. Do comment too :

Post a Comment

Hye kamu yang comel, kamu boleh tinggalkan komen atau cadangan kamu di ruang yang disediakan:

® Kamu boleh comment as ANONYMOUS if kamu tiada Google Accounts / ID / Belum menjadi Friends Cik Zyda ♥

® Kamu boleh comment as GOOGLE ACCOUNTS if kamu ada akaun tersebut ♥

Terima Kasih Jalan-jalan sini. Nanti singgah lagi yer..
Sayang Kamu !..
With ♥ Cik Zyda

2 comments:

  1. oh..sangat la teratur dan berbahasanya belog anda wahai cikgu..kih4

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..terskema pula mengarang ini cerita =) tak pasan la suri...hehe

      Delete

soulmate !

Image Hosted At MyspaceGens

Kisah Kita !

Daisypath Anniversary tickers
Copyright© Bellezyda.blogspot.com. All Rights Reserved