Tuesday, April 16, 2013

: Tangan atau Mesin? :


Aku nak tanya korangla, korang rasa basuh baju guna tangan atau mesin lebih bersih dan kurang berisiko? Dulu kita guna mesin ala-ala manual boleh la dikatakan bersih daripada guna mesin yang jenis sekarang, 3 in 1 kan. Mungkin ada diantara korang yang tidak pernah jumpa mesin manual. Alah, mesin yang kita basuh baju kita. Lepas tu dah habis basuh kita kuarkan dari mesin dan kita bilas guna tangan je. Pas tu dah bilas kita masukkan kat tempat pengering.. Ingat tak ingat tak? Kalau korang masih tak ingat atau tak pernah tahu, korang boleh tengok gambar kat bawah ni.

MESIN BASUH MANUAL
MESIN BASUH 3 IN 1


Mesin manual ni bolehlah dikatakan bersih daripada guna mesin 3 in 1. Tapi bagi pendapat aku kan. Basuh guna tangan lagi bersih dan kurang berisiko daripada basuh guna mesin. Kenapa aku cakap macam tu?

BASUH GUNA TANGAN. Penat dan meletihkan tapi bersih =)


Ni pendapat aku la ya. Korang tak setuju pun tak pe =)


Basuh Guna Tangan

Basuh Guna Mesin

  • Bila kita basuh baju kita guna berus, kita akan sental di bahagian ketiak, kaki seluar atau kaki kain, hujung lengan baju serta berus di bahagian kolar kita. Jadi, baju kita akan bersih.

  • Bila kita basuh guna tangan, kita akan basuh baju kita satu persatu bukan? Jadi baju kita takda peluang nak rosak sebab kita akan berus dengan berhati-hati satu persatu baju kita tu.

  • Bila kita basuh guna mesin, kita akan setting mesin kita kan. Dari basuh hingga la kita mengeringkan baju tu. Mesin yang kita gunakan tu akan bersihkan ke kawasan  ketiak, kaki seluar atau kaki kain, hujung lengan baju serta berus di bahagian kolar kita? Tentulah tidak kan. Jadi? Pikir la..Bersih ker baju kita tu?

  • Bila kita pakai mesin, belum tentu baju kita tu akan serupa baju kita yang asal. Kenapa? Sebabnya, baju kita kan sudah bercampur dengan baju yang lain. Mungkin baju kita bercampur dengan baju yang menurun warnanya. Mungkin baju kita akan koyak rabak akibat bercampur dengan baju yang lain.



p/s: Akibat basuh guna tangan, tangan akan mengelupas dengan teruk. Sensitif ngan sabun la katakan. kuikui. Penat tapi rasa berbaloi-baloi sebab dalam pada yang sama, kita akan rasa berat kita menurun sebanyak 1 gram. Tak caya, try dulu. =)



: Thanks for reading this. LIKE it if you like. Do comment too :

Post a Comment

Hye kamu yang comel, kamu boleh tinggalkan komen atau cadangan kamu di ruang yang disediakan:

® Kamu boleh comment as ANONYMOUS if kamu tiada Google Accounts / ID / Belum menjadi Friends Cik Zyda ♥

® Kamu boleh comment as GOOGLE ACCOUNTS if kamu ada akaun tersebut ♥

Terima Kasih Jalan-jalan sini. Nanti singgah lagi yer..
Sayang Kamu !..
With ♥ Cik Zyda

No comments:

soulmate !

Image Hosted At MyspaceGens

Kisah Kita !

Daisypath Anniversary tickers
Copyright© Bellezyda.blogspot.com. All Rights Reserved