Tuesday, March 26, 2013

: Stres Donut :

Assalammualaikum...

Hye semua.. Cik Zyda malam ni berasa sangat-sangat stres. Tetiba rasa macam tu sebab tetiba je terfikir bukan-bukan. Nak elakkan Shaye terus menerus rasa stres. Jadi Shaye decide untuk mem'busy'kan diri. Shaye search resepi dan terjumpa resepi donut. Senang je nak buat rupanya. Nak ada kerajinan baru semuanya jadi kan. Dah tengok senang, tengok pula bahan-bahan tu ada ke tak. Alhamdulillah, nasib menyebelahi. Bahan-bahan semuanya ada kat dapur lebihan buat "Kek ala-ala Oreo Cheese Cake" hari sabtu hari itu. 

Ni la hasilnya donut Shaye. Tak cantik pun. Dan tak tahu apa rasanya sebab baru buat bentuk je. Esok baru nak menggoreng-goreng.

Kalau kamu berminat nak buat donut seperti di atas, di bawah ni resepinya..

Bahan - Bahan
  • 250ml yoghart asli
  • 170gm gula
  • 2 biji telur
  • 1 sudu besar esen vanila
  • 45gm butter (dicairkan)
  • 500gm tepung gandum
  • 1 sudu besar baking powder
  • 1 sudu besar baking soda
  • 1/4 sudu kecil garam
  • ** gula halus - untuk ditabur selepas menggoreng
  • ** minyak masak - untuk menggoreng


Cara - Cara
  • Pukul telur + gula hingga kembang
  • + yoghart + esen vanila + garam + butter - pukul sebati
  • + baking powder + baking soda + tepung gandum
  • Canaikan adunan dan bulatkan guna tangan seakan-akan kuih donut (kalau ada acuan donut senang sikit)
  • Goreng (api sederhana)
  • Tabur gula halus
  • Ngapppp - makan ler.. =)


Selamat mencuba !


: Thanks for reading this. LIKE it if you like. Do comment too :

Post a Comment

Hye kamu yang comel, kamu boleh tinggalkan komen atau cadangan kamu di ruang yang disediakan:

® Kamu boleh comment as ANONYMOUS if kamu tiada Google Accounts / ID / Belum menjadi Friends Cik Zyda ♥

® Kamu boleh comment as GOOGLE ACCOUNTS if kamu ada akaun tersebut ♥

Terima Kasih Jalan-jalan sini. Nanti singgah lagi yer..
Sayang Kamu !..
With ♥ Cik Zyda

No comments:

soulmate !

Image Hosted At MyspaceGens

Kisah Kita !

Daisypath Anniversary tickers
Copyright© Bellezyda.blogspot.com. All Rights Reserved