Monday, March 11, 2013

: Alahai Facebook atau Si Muka Buku ! :

Assalammualaikum dan hye semua.

Entry kali ni mengenai Facebook. Ada apa dengan Facebook sehingga kamu duduk lama-lama depan 'DIA' mengalahkan kamu duduk depan tv tengok drama bersiri 'Surat Dari Langit?' Mendatangkan faedah ke duduk lama-lama depan Facebook ni?. Kamu pernah tak 'count' berapa lama kamu menghabiskan masa depan 'DIA'. Mostly orang akan jawab. "Hampir setiap hari dan setiap jam aku duduk depan 'DIA'". Termasuklah orang yang menulis entry ni. Memang tak pernah jemu duduk depan Facebook.

Soalan yang sedang berlegar-legar di minda Shaye tentang Facebook 'Kenapa, Bagaimana, dan Bolehkah'?. Mesti kamu tertanya-tanya kan apa yang cuba disampaikan oleh Shaye. Meh nak mulakan cerita.

Kenapa Facebook? Kenapa Bukan Drama bersiri 'Karlos'?


  • Apabila kamu meng 'update' status baru di Facebook atau pun meng'upload' gambo di Facebook
Kamu perasan tak lepas je kamu update status baru, kamu akan tertunggu-tunggu siapa dan berapa ramai akan 'like' status kamu. Dan paling 'obvious' siapa yang akan komen dan banyak ker komen yang kamu akan dapat? Kan kan. Jangan nak tipu la kalau kata-kata Shaye ni kurang tepat sebab Shaye pon alami benda yang sama. Kuikui.



  • Nak jenguk Facebook orang tu selalu la. Siapakah gerangannya tu? Tepuk dada tanya diri sendiri.
Eleh. Yang ni paling nampak la. Kamu nak tengok-tengok page si dia je kan. Nak tengok apa yang dia post, apa yang dia buat kat Facebook dia, dia komen dengan siapa, dia 'like' gambar siapa. kan. kan. kan. Okey, 'statement' ni ditujukan kepada pasangan yang aktif ber'facebook'. Tapi kalau seorang je aktif, memang tak la duduk lama-lama menghadap 'DIA'. Contoh macam Shaye, Shaye je yang aktif ber'Facebook'. Seorang lagi pasif ber'Facebook'. Sebab tu la Shaye tak macam kamu duduk lama-lama depan Facebook. Iye ker?? errrrkkkkk..



Kenapa Facebook bahaya?

  • Bila kamu update di mana kamu sedang berada sekarang
Ada di antara kamu yang suka meng'update' di mana kamu berada sekarang. Yang ni sangat-sangat bahaya 'especially' kepada orang-orang yang mempunyai ramai musuh atau pun anak orang kenamaan. Untuk elakkan benda yang tak diingini berlaku seperti #$%^, eloklah dan elakkanlah kamu meng'update' lokasi kamu sekarang. Kalau kamu dah perasan ada orang sedang perhatikan kamu, kamu update je lokasi mana-mana asalkan bukan lokasi kamu berada sekarang. Yang ni namanya taktik menipu dan mengelirukan musuh.



  • Jangan 'accept' orang-orang yang kita tidak kenal
Yang ni juga bahaya bagi Shaye. Sebabnya bila kita 'accept' orang sembarangan, mungkin mereka berniat jahat dengan kita. Eloklah elak 'part accept-accept' orang yang kita tidak kenal. Tapi ada di antara kamu yang suka 'accept' je siapa-siapa. Iyela. Nak banyakkan kawan katanya dan dia rasa diri terlalu 'famous' kan.  Boleh nak 'accept' tapi pastikan info-info kamu yang penting-penting tu tak 'display' kat Facebook. Okey?.



Bagaimana kamu nak buat supaya tidak diganggu?

  • Tekan je 'off' chat
Kamu suka berada di depan Facebook berjam-jam tapi dalam masa yang sama kamu tidak mahu diganggu. Yang ni sangat senang nak diselesaikan. Kamu tekan je chat kamu dalam keadaan 'off'. Gerenti kamu tidak akan diganggu lagi. Kawan-kawan Facebook kamu mana nampak kamu 'online' ke idok kalau chat kamu 'off' kan. Ni namenya kamu kejam terhadap kawan kamu. hehe. Shaye pun sama. Dari dulu sampai sekarang chat Shaye 'off' je memanjang.



Bolehkah Facebook ubah sikit 'setting' nya?

  • 'Cover Photo' kasi tukar 'setting'
Maksud kat sini, 'Cover Photo' tu tidak 'public' sentiasa dan boleh diubah setting ke 'Friends', 'Custom', 'Only Me' dan ' Friend except acquaintances'. Kalau asyik 'public' tak ke bahaya namanya. Semua info kita setting ke 'Friends' tapi satu ni je tak boleh ubah 'settingnya'. Nak letak gambar sendiri pun terbantut rasanya. Yela, mana tahu ada yang admire ke. Bahaya kan namanya tu. hehe.  Pasan betul. Aduhhh!  Better kita elak dari keadaan menjadi lebih parah kan. 




Gambar-gambar di atas sekadar hiasan. Bukan untuk tontonan semata-mata. Nak tonton pun boleh. Tapi tak digalakkan. =)

Sekian, Wassalam.



: Thanks for reading this. LIKE it if you like. Do comment too :

Post a Comment

Hye kamu yang comel, kamu boleh tinggalkan komen atau cadangan kamu di ruang yang disediakan:

® Kamu boleh comment as ANONYMOUS if kamu tiada Google Accounts / ID / Belum menjadi Friends Cik Zyda ♥

® Kamu boleh comment as GOOGLE ACCOUNTS if kamu ada akaun tersebut ♥

Terima Kasih Jalan-jalan sini. Nanti singgah lagi yer..
Sayang Kamu !..
With ♥ Cik Zyda

1 comment:

soulmate !

Image Hosted At MyspaceGens

Kisah Kita !

Daisypath Anniversary tickers
Copyright© Bellezyda.blogspot.com. All Rights Reserved