Wednesday, January 16, 2013

: Checklists Kawen :


Wah! Tengok tajuk je korang mesti terpikir yang aku ni dah tak sabar-sabar nak kawin kan.. Tapi aku bukan la tak sabar.. Tapi saja-saja je nak wat early preparation so that tak kelam kabut dikemudian hari.. Tengok kawan-kawan dah kawen dan nak  kawen, aku pun jadi luar biasa semangat nak mendirikan masjid juga.. Elok gak pikir benda baik macam nie memandangkan umur pun dah suku abad.. Jadi kenela pikir pasal nak mendirikan masjid ni.. Ingatkan senang la nak kawen.. Upenya banyak benda yang perlu dipikirkan.. 
Kalau la ada wedding planner! Alangkah goyangnya kaki aku kan.. Tapi disebabkan faktor kewangan tak melayakkan untuk hire wedding planner, sumenya harus disettlekan oleh aku dan partner aku.. Dari A hingga la ke Z.. Bagi sape2 yang berada di tempat aku sekarang nie.. Jangan kalut-kalut.. Ape yang penting, tuk permulaan nie kenala wat Checklist dan budget.. Aku pun baru je wat checklist.. Dah wat checklist tu kan.. Ajak partner korang berbincang.. Stuju ke tak dengan checklist yang korang wat tu beserta dengan budget untuk setiap satu benda.. If dier stuju.. Boleh la proceed.. 
Apa yang lebih utama kan.. Dun over budget! Wat ala-ala kadar tapi nampak nice.. okey! Dah-dah.. Jangan peneng-peneng.. Sume nie boleh disettlekan kalau ade kesepakatan dari partner kita and family kita..
Kat bawah nie checklist yang aku buat, tapi kena ade step:
Checklists Aku
First Step: Senaraikan apa yang perlu ada untuk majlis perkahwinan beserta budget.
        SENARAI-SENARAI                                                               RM
  • Kursus Kawen 
  • Pelamin + Jurusolek + Baju SandinG
  • Baju nikah        
  • Baju Pengapit 
  • Barang hantaran + hiasan hantaran                 
  • Jamuan Makan
  • Makan beradab
  • Kos tempah dewan
  • Kad kawen + Banner
  • Setem
  • Goodies - Tetamu + VIP
  • Kompang
  • Fotographer
  • Bilik tidur
  • Lain-lain kos (eg. Bunga Manggar, Bunga Telur
        JUMLAH                                                                             XXXXXX

Second Step: Letak 6 bulan awal dari majlis kita beserta senarai-senarai yang terdapat dalam first step.
CONTOH                                                                  
  • Bulan 3 - Barang Hantaran, Kursus kawen
  • Bulan 4 - Fotographer, Beli kain untuk baju nikah dan baju pengapit
  • Bulan 5 - Pelamin + Jurusolek + Baju, Senarai Tetamu
  • Bulan 6 - Kad Kawen, Menu makan-makan, Cop Dewan, Periksa kesihatan, Siapa saksi?  
  • Bulan 7 - Goodiest, Kompang, Siapa Pengapit, Hantar Kad
  • Bulan 8 - Bilik Tidur, Bunga Manggar, Bunga Telur
  • Bulan 9 - Nikah, Sanding
NOTE:
  • untuk BULAN nie. senaraikan 6 bulan awal dari bulan majlis kita. Contoh majlis bulan 9. Jadi bulan tu perlulah start dari bulan 3..                                      
  • untuk SENARAI-SENARAI nie, amek senarai kat step 1, pikirkan ape yang korang nak buat untuk 6 bulan tu.

Third Step: Senaraikan barang-barang hantaran untuk pasangan kita beserta budget.
        SENARAI-SENARAI                                                                   RM
  • Kasut
  • Dompet + Belt
  • Kemeja + Tie
  • Perfume + Alat mandian
  • Kek / Cupcake
  • Coklat
  • Buah-buahan
  • Tepak sireh
  • Jam
       JUMLAH                                                                             XXXXXX

Fourth Step: Tunjuk kat partner kita sume senarai-senarai kat atas ni then mintak pendapat dia. manela tahu ada yang dia nak tambah or kurangkan. sepakat membawa berkat kan..

Okey! Bubye ^_^ Selamat men'checklists'kan ye..


: Thanks for reading this. LIKE it if you like. Do comment too :

Post a Comment

Hye kamu yang comel, kamu boleh tinggalkan komen atau cadangan kamu di ruang yang disediakan:

® Kamu boleh comment as ANONYMOUS if kamu tiada Google Accounts / ID / Belum menjadi Friends Cik Zyda ♥

® Kamu boleh comment as GOOGLE ACCOUNTS if kamu ada akaun tersebut ♥

Terima Kasih Jalan-jalan sini. Nanti singgah lagi yer..
Sayang Kamu !..
With ♥ Cik Zyda

No comments:

soulmate !

Image Hosted At MyspaceGens

Kisah Kita !

Daisypath Anniversary tickers
Copyright© Bellezyda.blogspot.com. All Rights Reserved