Friday, April 23, 2010

:: egokah aku jika aku___?? ::


adakah aku seorang yang ego?sombong?..korg xkan leh jawab pertanyaan nie sebab soklan nie berkaitan ngan hidup aku..aku saja yang mampu menilai diriku..nak tau ape jawapannya?..mmm..setiap seseorang ade egonya..macam aku..aku pon ego ape..tapi bukan sepanjang masa aku ego tau..xelok pon ego2 nie..aku tiba2 rase nak kongsi ngan korang sume pasal hidup aku nie..aku nie dari dulu lagi jenis xsuka bergaul..ntahla..aku pon xtau kenapa aku jadi macam nie..kalau xbergaul ngan orng macam mane nak dapat kawan?pasangan hidup?..

ntahla..aku xnak pon jadi sombong nie..eh aku sebenrnya bukan sombong tau..tapi xpandai bergaul..sebab tu semua orang rase aku nie sombong..aku try juga bergaul ngan orang..yela..ngan cara bercakap ngan diorang..tapi masalhnya aku xrase puas dengan cara aku...aku rase seolah2 aku nie terpaksa menegur diorang..macam mane ek nak ubah pendirian aku nie..bagi aku dengan cara bergaul ngan orang atau istilahnya peramah, membolehkan seseorang mempunyai keyakinan yang tinggi dan tidak takut tok bermesra dengan orang yang berlainan peringkat umo..kenapa aku jenis macam nie ek?jeles la ngan kawan2 yang peramah dan ada aje idea nak berborak..tapi aku lebih suka senyap dari bercakap..orang macam aku nie membosankan ker?..tolongla beri nasihat dan cara2 yang perlu tok berubah menjadi lebih peramah..plzzzz..aku amat memerlukan nasihat dari korg semua..

aku 2lis entry nie pon sebab nakkan perubahan dalam diri aku nie..
Sekian...

: Thanks for reading this. LIKE it if you like. Do comment too :

:: takde 'u' sapelah aku ::

mm..tgk title macam gempaq kan..memg gempaq pon..cite panas lagi m'hot'kan..ape dia ek..tentu anda tertanya2 apakah yang aku maksudkan d'sini..

nie cite mase aku wat praktikal kat satu tempat nie..aku start praktikal pada ari isnin (1/12/2009) dan berakhir pada ari jumaat (16/4/2010).. banyak kenangan pahit dan kenangan manis ketika berada d'situ..tentu korang nak tau ape kenangan pahit yang aku alami kat sane kan..aku story kat cnie bukan nak m'aibkan sape2..tapi just to share bout my life..kenangan pahit aku nie terjadi ble aku nie dikatakan ade skandal ngan sorang staff d'sana..namenya xleh la d'sebutkan d'sini ye..aku gelar dier ngan mr.s jela..mm..kelakar jugak ble teringtkan balik kisah2 nie..hehe...ape terjadi antara kami?nothing special happen to us..tapi orang kate dier nie suka aku (adela sesorg yang cakap)..hehe..fames jugak aku..baru seminggu start praktikal tapi dah ade org kate pasal aku..hurmmm...aku datang sane b'matlamat nak habiskan praktikal dengan lulus bukan nak mencari pasangan hidup pon..aku dah ade yang tersayang..wat pe la buang mase nak cari yang len kan..setia pada yang 1 tau aku nie..hope dia bacela post aku nie..hehe.


k la..berbalik pada cita asal..cita dia macam nie..mr.s nie slalu panggil aku tok wat keje2 berkaitan..bukan apepon..tapi ade kawan aku sorg nie cakap dier tenung aku macam nak makan?memg pon..pandangan macam nak makan..tapi ape aku kisah..aku anggap dier staff je..xlebih dari tu..sejak aku d'skandalkan ngan dier..aku terus senyap..means senyap kat cnie xlayan pon staff2 lelaki kat sana..dorang dah kawen pon dan hampir sebaya ngan parents aku..mm..tu kenangan pahit aku kot..dah nak last2 praktikal mr.s nie rapat lak ngan mbe aku yang sorang nie..lawak betul..asyik kol level ktorang semata2 nak cakap ngan kawan aku...pasal ape ek?pasal keje lor..yang paling kelakar time mr.s nie ade kat kl pon dier kol kawan aku nie..xtau la..katenya pasal keje..ke rindu kat kawan aku nie..hehe..mereka d'skandalkan pulak..haha..aku tau kawan aku pandai jaga diri..so, aku xriso sangat..hehe..

mm..nak cite pasal kawan aku lak nie..hehe..dier suke ngan sorg staff nie..bujang tau..bolehla orangnya..b'tanggungjwab..tapi masalhnya dier sudah berpunya..bnyk jugak la ktorang tau pasal dier ngan gf dia..klu ade jodoh xkemana kawanku..dier pon ade jugak tersuka kat kamu..kita tunggu dan lihat nanti ape kesudahannya ye..(jangan marah ye kawan sebb cita pasal kamu)..

gambo mase jamuan perpisahan



tanggal 14/4/2010..ape terjadi ngan tarikh nie ek..mase tok jamuan perpisahanla..jamuan nie kne adekan before ktorang kuar sebab asalnya bos ade meeting..tapi xjadi meeting pon, jadi je perpisahan nie..hehe..mm..yummy..makan nasi beriyani, karipap dan air sirap bandung plus soda..sedap gak ek..thanx to kak R sebab sediakan jamuan tok ktorang..hehe..tyme nie la aku tersasul..ade ke patt aku sebut kenangan pahit mase berucap?hah?adekah kenangan pahit lebih banyak dari kenangan manis??xla...tersasul kot..ntah ape aku pk tyme to sampai tersasul..kerana gabra sume tunggal langgang..hehe..xpe2..harap d'maafkan ye..hehe..tyme nie la aku dapat buku yang sarat dengan ilmu yang xpenah aku tau sebelum nie..nie tajuk buku tu "Yakjuj & Makjuj - Bencana d'sebalik gunung"..akan aku khatam buku nie satu hari nanti..tapi ble?pas aku siapkan report aku ler..insyaAllah..

tanggal 16/4/2010..mase tok berpisah..sedih gler..aku mula2 xnak pon nanges..tp bukan aku pakse kuar air mate tu..dh nak kuar..terpakse kuarkan jugak la..hehe..

to bos and all staff..thanx u so much coz accept me as one of ur temporary staff..doakan yang terbaik untuk kami bertiga ye..semoga tamatnya praktikal d'situ tidak menamatkan hubungan sesama kita...


nie kate2 hikmah yang d'tinggal tok kami "Ingat!!, dimana saja anda berada anda sentiasa diperhatikan..".kate2 yang penuh bermakna dan ade maksud tersirat..i'll keep da words forever..



Salam sayang dari saya, cik ida..maafkan saya sekiranya saya terlepas cakap dan mengguris hati kalian semua..

p/s::masa saya menulis entry nie saya mengalami masalah kesihatan..kalau ade salah ejaan harap d'maafkan..

: Thanks for reading this. LIKE it if you like. Do comment too :

Thursday, April 22, 2010

:: cite bikin susah n senang ::

cite bikin susah dan senang nie bukan cite serius pun..just nak cita mase aku dok selama 23 tahun d'atas muka bumi Allah yang indah ini..banyak benda lucu berlaku dalam hidup aku nie..hehe..ketawa dlu baru la cite..

mm..saat aku menulis entry nie, aku teringat time aku darjah 1..huhu..baru umo 7tahun tapi dah berlagak macam hero..ha??! hero?..adakah aku tomboy?..oh..tidak!!!...tapi aku ganas la jugak..sekarang je makin menunjukkan kesopanan dan kesusilaan..hehe..mase umo aku 7 tahun nie..aku dok ngan tok aku belah abah..dok berkepit ngan tokbah dan tokmak jela..jauh ngan parents aku..bukan jauh mane pun..setengah jam sampai la umah aku dari umah tok aku..hehe..mm..aku nak cita lucu nie..aku xtau la korg rase lucu ke x..bagi aku sangat lucu sampai abah dok perli aku sampai hari nie..hehe...malu saya...

niela upe aku tyme kecik..haha..like boy kan..


mm..sambung2 k..aku nie pantang d'cabar la mase umo aku tyme nie..ade ke patut aku cabar kawan kepada angah yang mase tu berumur 6 tahun tok panjat pokok rambutan..kawan angah nie lelaki tau..nak tau x ape cabaran tu?hmmmppphhh..'sape panjat pokok rambutan tu paling tinggi, dia la hero'..huhu...korang nak tau x sape yang menang..tentu r aku..sape ag..hero kampung r katekan..hehe..tapi ape yang lucunya kat cnie?try korang pikir sejenak..mm...aku memg la menang sebab aku berjaya tawan pokok tu..tapi yang lucunya aku xleh turun..haha...menangis aku atas pokok tu..kawan angah dah ade kat tanah pon..aku menangis teresak2 atas pokok..sape mau tolong aku??..

menangisi benda yang datang dari diri aku sendiri tanpa memikirkan keselamatan diri..tu la aku..ahaxzz....puas aku soh angah panggil abah kat umah atok..mujo r abah ade..klu x aku dok jela atas pokok tu..kihkih..aku masih ingt lagi kenangan pahit bersama pokok rambutan..mmpphh..mane kawan angah tu ek?aku nak jugak jumpa dier sekarang..nak tengok dier masih ingt lagi ke x pasal aku yang xleh turun dari pokok rambutan..haha..hope dia xingat la...geli hati bila teringatkan zaman dlu2..sampai ke hari nie abah masih perli aku bila kteorang balik kampung..mm...nak wat camne kan..sape soh nakal sangat..padan muka..haha...

Alhamdulillah...aku telah pon m'jadi orang..semua yang terjadi pada masa silam bukan penentu masa depan kita..kita yang kena mengubah diri kita menjadi orang yang lebih berguna..k la..nanti sambung lagi cite lucu d'masa akan datang..sekian....

: Thanks for reading this. LIKE it if you like. Do comment too :

:: andai aku adalah maya ::

Andai akulah maya..aku bersyukur kerana memiliki suamiku, adam..walaupun saat aku trime adam sebagai suamiku, aku telah pon ada steady boyfrenz, tapi aku bersyukur sangat2 kerana aku ditemukan dengan insan yang betul2 ikhlas dan bertanggungjawab..memang sukar untuk menghadirkan cinta di saat aku mempunyai kekasih..tetapi cinta tu boleh dipupuk lagi2 bila lelaki itu telah pon menjadi suamiku..

aku bersyukur sangat2 kerana dia seorang lelaki yang caring, pandai mengambil hati, jujur,  bertanggungjawab dan yang penting sekali dia buat semua tu kerana keikhlasan..sifat adam inilah yang dicari2 oleh insan bernama wanita..wanita inginkan lelaki yang berperwatakan macam adam..walaupn adam hanyalah watak dalam cerita, tapi aku yakin lelaki macam adam nie wujud di atas muka bumi Allah ini..tapi jumlah lelaki yang mempunyai watak macam adam nie amatla sedikit..aku dan juga wanita diluar sana mahukan insan seperti adam yang dapat membimbing, menyayangi kami dengan seikhlas mungkin, meletakkan wanita sebagai sesuatu yang berharga, jujur, ikhlas, hormat famili..kalau nak dipendekkan adamlah orang yang aku cari dan aku ingin miliki..tapi siapakah yang mempunyai watak seperti adam ini..aku hanya mampu berdoa kepada Allah S.W.T supaya dipertemukan dengan insan yang sempurna yang akan menjadi suamiku suatu hari nanti..

tak semestinya kita bercinta bagai nak rak dan terlalu lama akan berakhir ke jinjang pelamin..mungkin Allah pertemukan kita dengan orang yang salah sebelum kita dipertemukan dengan insan yang betul2 ditakdirkan untuk kita..kita sebagai hamba Allah sama ada wanita atau lelaki kenalah berusaha untuk mencari jodoh kita tu..bukan hanya menanti tanpa berusaha..semoga apa yang diinginkan dalam hidup akan berhasil dengan baik..untuk memiliki apa yang kita mahukan, perlulah kita sertakan usaha itu dengan doa dan tawakal..InsyaALLAH semuanya akan berjalan dengan lancar..

:: tidak meletakkan harapan yang tinggi pada hidup yang tak pasti..hanya berserah pada-NYA ::

: Thanks for reading this. LIKE it if you like. Do comment too :

soulmate !

Image Hosted At MyspaceGens

Kisah Kita !

Daisypath Anniversary tickers
Copyright© Bellezyda.blogspot.com. All Rights Reserved